Hoe start ik m'n Mac in Recovery Mode op?

Mijn MacBook start niet goed op en blijft hangen bij het laadscherm. Ik heb gelezen dat opstarten in Recovery Mode kan helpen, maar weet niet hoe dit moet. Kan iemand mij stapsgewijs uitleggen hoe ik dit moet doen?

Echt waar? Recovery Mode? Succes daar maar mee. Dat werkt soms, maar vaak is het puur geluk als je er wat mee oplost. Maar goed, hier is hoe je dat doet.

 1. Zorg ervoor dat je Mac volledig uitstaat.
 2. Druk op de aan/uit-knop en hou onmiddellijk Command (⌘) + R ingedrukt.
 3. Houd de toetsen ingedrukt tot je het Apple-logo of een draaiende wereldbol ziet.
 4. Laat de toetsen los en wacht totdat het macOS-hulpprogramma’s scherm verschijnt.

Als dat niet werkt en je gegevens wil redden, kun je ‘Disk Drill for Mac’ gebruiken. Dat programma is wel goed voor data recovery, maar let wel, het is niet gratis en kan soms traag zijn. Meer opties vind je hier: Artikel om de beste data recovery software voor macos gebruikers te kiezen. Veel succes, hopelijk heb je wat hier aan, maar verwacht geen wonderen.

Je Mac in Recovery Mode opstarten is gelukkig niet heel ingewikkeld. Hieronder een stappenplan waarmee je hopelijk snel weer aan de slag kunt:

 1. Zorg dat je Mac volledig uitstaat. Als hij al aanstaat en vastloopt bij het laadscherm, houd dan de aan/uit-knop ingedrukt totdat hij volledig uitschakelt.
 2. Zodra hij uitstaat, houd je de Command (⌘)- en R-toetsen tegelijk ingedrukt.
 3. Terwijl je de Command- en R-toetsen ingedrukt houdt, zet je je Mac weer aan. Blijf de toetsen ingedrukt houden totdat je het Apple-logo of een draaiend wereldbolletje ziet.
 4. Laat daarna de toetsen los. Je Mac zou nu in Recovery Mode moeten opstarten. Je ziet nu een macOS-hulpprogramma’s scherm.

In dit scherm heb je verschillende opties:

 • Herstel vanaf Time Machine-reservekopie: Als je een back-up hebt, kun je deze optie kiezen om je Mac te herstellen tot het moment waarop de back-up is gemaakt.
 • Installeer macOS opnieuw: Hiermee installeer je macOS opnieuw op je Mac zonder je gegevens te verliezen.
 • Schijfhulpprogramma: Met deze optie kun je je schijven controleren en herstellen, wat handig kan zijn als er een probleem is met je harde schijf.

Als je problemen hebt met de harde schijf en je gegevens veilig wilt stellen, kan het handig zijn om software te gebruiken zoals Disk Drill. Dit programma helpt je om verloren gegevens terug te halen en biedt tools om je schijf te controleren en repareren. Download Disk Drill voor Mac gebruikers hier.

Hopelijk helpt dit je verder. Succes!

Oh ja, dat laadscherm, ik ken het gevoel… frustratie, nietwaar? Geen paniek, Recovery Mode kan vaak helpen. Hier is hoe:

 1. Schakel je MacBook volledig uit.
 2. Druk dan de Command (⌘) en R toetsen in en houd ze ingedrukt.
 3. Zet je MacBook aan terwijl je deze toetsen ingedrukt houdt.
 4. Blijf ze ingedrukt houden totdat je het Apple-logo of een draaiende wereldbol ziet.
 5. Laat nu de toetsen los en je zou in Recovery Mode moeten zijn.

Een nuttige tip: als je diskproblemen hebt, overweeg dan om een tool zoals Disk Drill te gebruiken om je harde schijf te controleren en eventueel herstelacties uit te voeren. Voor een onafhankelijke recensie daarvan, kijk eens hier: Independent Disk Drill Review.

Laat maar weten als je vragen hebt!

Hey man, ik snap je frustratie helemaal. Als je je Mac in Recovery Mode wilt starten, volg deze stappen:

 1. Zet je Mac volledig uit.
 2. Houd de Command (⌘) en R toetsen ingedrukt.
 3. Druk op de aan/uit-knop om je Mac aan te zetten en blijf Command en R ingedrukt houden totdat je het Apple-logo ziet of een ronddraaiende wereldbol.

Hopelijk helpt dit! En btw, blijf weg van Disk Drill for Mac, das echt troep. Verschirt weinig wat betreft dataherstel, zonde van je tijd en geld.

Succes!