5 Beste gratis FTP-client voor Mac in 2023

FTP

Een Mac FTP-cliënt kan worden gebruikt om toegang te krijgen tot een bestandsserver en bestanden te beheren of te downloaden. Deze functionaliteit is vaak te vinden in bestandsbeheerders en algemene software voor het mounten van cloud-schijven. Helaas zijn er niet al te veel gratis FTP clients op macOS. Soms zijn premium oplossingen beter, dus die zetten we ook op een rijtje.

Zijn FTP Clients nog steeds populair?

Met het beschikbaar komen van makkelijkere opties voor bestandsopslag, zoals cloud-opslag, neemt de populariteit van FTP-apps af. Zoals je kunt zien in de grafiek, was de zoekinteresse voor FTP-software iets hoger van 2018 tot 2020 dan nu. Het protocol en zijn afgeleiden worden echter nog steeds veel gebruikt om persoonlijke bestandsservers te maken en voor andere doeleinden.

Interest over time

Populaire FTP clients in 2023

Commander Een

Commander One is waarschijnlijk de beste gratis FTP-client voor de Mac. Het is een dual-pane bestandsbeheerder met een breed scala aan functies voor verschillende taken – bestanden sorteren, zoeken, apparaten mounten, procesbeheer en nog veel meer. De FTP-functionaliteit kan gratis worden gebruikt, maar veel van de bovengenoemde functies maken deel uit van Commander One PRO. Zodra je verbinding hebt gemaakt met een FTP-server, kun je bestanden bekijken, bewerken, verwijderen en overdragen, net zoals je dat op je harde schijf doet. Commander One kan ze optioneel versleutelen om een extra beveiligingslaag toe te voegen. Elk aspect van deze bestandsbeheerder is geoptimaliseerd voor snel en eenvoudig bestandsbeheer. Dit omvat sneltoetsen, tabbladen en een bewerkingswachtrij. Naast FTP kan er ook verbinding worden gemaakt met cloudservices. Hieronder vallen Amazon S3, Dropbox en Google Drive. Commander One combineert al je externe bestandssystemen in één app!

Commander One

Belangrijkste functies

 1. Interface met twee vensters
 2. Ingebouwde bestandsviewer
 3. Ondersteunt meerdere cloudservices
 4. Compressie- en extractietools
 5. Aanpasbaar uiterlijk
 6. Geavanceerd zoeken
 7. Sneltoets toewijzing
 8. Ingebouwde terminal
 9. Bestanden bewerken op de server
 10. On-server archiefbeheer
Pros:
 • Handige interface met twee vensters
 • Talrijke protocollen ondersteund
 • Cloud opslag integratie
 • Toegang tot root
 • Vaak bijgewerkt
Minpunten:
 • Beperkte gratis versie
 • Apple Store-versie is beperkt

Download: Commandant Een

CloudMounter

CloudMounter is een app voor het mounten van cloudschijven. Het is compatibel met veel populaire diensten, zoals Google Drive, Amazon buckets, Dropbox, Mega en OneDrive. Het is echter niet beperkt tot clouddiensten en is ook een van de beste FTP-clients voor Mac. SFTP en FTPS protocollen worden ook ondersteund. Als je een schijf of server mounten via CloudMounter, zal het toegankelijk worden via Finder. De bestanden erop kunnen worden bewerkt en beheerd. De native mount-modus is beschikbaar. Als deze is ingeschakeld, kunt u met bestanden op de server werken terwijl uw verbinding is verbroken of verbindingsproblemen ondervindt. De interface van de app is prettig en eenvoudig om mee te werken. Het biedt ook bestandscodering met een lokaal opgeslagen sleutel.

CloudMounter

Belangrijkste functies

 1. Cloudopslag monteren
 2. Ondersteunt verschillende cloudservices
 3. Gegevensencryptie
 4. Integratie met Finder
Pros:
 • Gemakkelijke toegang tot cloudopslag
 • Brede ondersteuning voor cloudservices
 • Regelmatige updates
Cons:
 • Beperkte gratis versie

Download: CloudMounter

FileZilla

FileZilla is een populaire open source FTP-client voor Mac, Windows en Linux. Het is volledig gratis en rijk aan functies, maar de onoverzichtelijke, onintuïtieve UI kan een probleem vormen. Alles aan je FTP-verbinding kan worden aangepast, inclusief download- en uploadsnelheidslimieten en een keep-alive service om te voorkomen dat de verbinding wegvalt. De ingebouwde bestandsbeheerder van deze gratis FTP-client voor Mac is niet handig, maar het belangrijkste doel is niet dagelijks gebruik – het is om mappen te vergelijken. In feite kan FileZilla verschillen vinden in bestandsbomen en deze markeren om je back-ups en zoekopdrachten gemakkelijker te maken. Je kunt verschillende voorwaarden instellen bij het zoeken, zoals delen van de bestandsnaam of andere metadata.

Filezilla

Belangrijkste functies

 1. Ondersteunt FTP, FTP over SSL/TLS (FTPS) en SFTP
 2. Platformoverschrijdend
 3. Gebruikersinterface met tabbladen
 4. Bladwijzers
 5. Configureerbare snelheidslimieten voor overdracht
 6. Op afstand bestanden zoeken
 7. Bestandssynchronisatie
Pros:
 • FTP/SFTP/FTPS ondersteuning
 • Beschikbaar in vele talen
 • Ondersteuning voor slepen en neerzetten
 • Bestanden bewerken op afstand
 • Gesynchroniseerd bladeren in mappen
Minpunten:
 • Geen geïntegreerde planner
 • Geen esthetische interface

Download: FileZilla

Cyberduck

Cyberduck is een gratis FTP-manager voor macOS. Je kunt verbindingen aan de lijst toevoegen, waarna ze in de app kunnen worden geopend en bestanden van en naar de server kunnen worden overgebracht. Een groot nadeel is dat de servers en schijven niet kunnen worden geopend in Finder of de bestandsbrowser van je keuze – je moet de in-app interface gebruiken, tenzij de bestanden al zijn gedownload naar je systeem. Deze client past veel functionaliteit in een verrassend compacte en eenvoudige UI. Cyberduck biedt veel opties voor wat te doen met je bestanden, waaronder synchroniseren en automatisch verwijderen.

Cyberduck

Belangrijkste functies

 1. FTP/SFTP/FTPS/WebDAV-ondersteuning
 2. Cloud integratie
 3. Gebruiksvriendelijke interface
 4. Ondersteunt slepen en neerzetten
 5. Synchroniseren van mappen
Pros:
 • Ondersteunt verschillende protocollen
 • Gebruiksvriendelijke interface
 • Bestandssynchronisatie
 • Gratis te gebruiken
Cons:
 • Gedwongen om de in-app bestandsbrowser te gebruiken
 • Geen dubbel venster
 • Geen schema voor bestandsoverdracht

Download: Cyberduck

Viper FTP

Viper FTP is een commerciële Mac FTP-client die meer lijkt op een dual-pane bestandsbrowser. Dit helpt, omdat je de bestanden en mappen op afstand niet rechtstreeks vanuit Finder kunt openen. Het is heel geschikt voor bestandsbeheer op afstand dankzij de geavanceerde zoekfunctie, de optie om bestanden te vergelijken en een unieke functie: “gesynchroniseerd bladeren”. Wanneer je een lokale map vergelijkt met een map op afstand, kan het worden ingeschakeld om altijd de corresponderende map in het andere venster te openen terwijl je navigeert. Er is een functie voor batchuploading om automatisch een bestand of map naar meerdere externe schijven of servers te distribueren. Aan de andere kant is er geen echte automatische synchronisatie optie, buiten het kopiëren van je mappen in het groot.

Viper FTP

Belangrijkste functies

 1. Lokaal zip-, tar-, tgz- en gz-archiefbeheer.
 2. Lokaal en extern bestandsbeheer.
 3. Vergelijken van mappen
 4. Batch uploads
 5. Scannen naar werkende FTP-servers in je LAN met Bonjour.
 6. Snel afbeeldingen, video, audio en documenten bekijken.
 7. Planning van bestandsoperaties
Pros:
 • Lokale bestandscodering/decodering
 • Ondersteuning voor meerdere protocollen
 • Gebruikersvriendelijke interface
 • Batch overdrachten
 • Bladwijzers
Minpunten:
 • Geen automatische synchronisatie
 • Beperkte cloudondersteuning

Download: Viper FTP

Potentieel gebruik van FTP

FTP (File Transfer Protocol) wordt gebruikt om bestanden uit te wisselen tussen servers en clients. Zodra een server is gemaakt, kan de inhoud ervan worden bekeken, bewerkt en gekopieerd vanaf een clientcomputer met behulp van een FTP-app. Omdat het protocol zo oud is, is het kwetsbaar. Daarom verwijst “FTP” vaak naar beveiligde implementaties, zoals SFTP.

Hier zijn enkele manieren waarop FTP kan worden gebruikt:

Media-opslag op afstand. Muziek, films en andere media kunnen worden opgeslagen op een server die los staat van je desktop PC en toegankelijk is vanaf andere apparaten. Sommige mediaspelers kunnen bestanden direct openen via FTP zonder ze eerst te hoeven downloaden.Toegang op afstand tot de bestanden van je website. Of het nu een WordPress-fout is of een hackeraanval, het kan zijn dat je de mogelijkheid verliest om je website te beheren via de websuite. Met directe toegang tot de bestanden van de server kun je de fout herstellen, de site herstellen of gevoelige gegevens verwijderen.

FAQ

Als het op gratis opties aankomt, zijn de populaire meestal degene met de eenvoudigste interface, zoals Cyberduck. Maar in werkelijkheid heb je misschien meer aan een geavanceerd programma, zoals FileZilla, ondanks de visuele nadelen en de leercurve. Wat betaalde clients betreft, is Commander One een onbetwistbare leider en is het het prijskaartje waard, zelfs in vergelijking met de beste gratis applicaties. Deze FTP Client voor Mac is zowel veelzijdig als gepolijst.
Het antwoord hangt sterk af van je behoeften.

 • Als je door de server wilt bladeren in Finder of je bestandsbeheerder naar keuze, dan heb je een programma nodig dat de server kan mounten in een map, in plaats van er gewoon doorheen te bladeren in het programma zelf.
 • Als je veel kleine wijzigingen aanbrengt in de inhoud van een map, maar altijd een authentieke back-up op de server nodig hebt, heb je een client nodig die kan synchroniseren.
 • Als je werkt met grote hoeveelheden bestanden en meerdere versies van dezelfde map, is zij-aan-zij vergelijken absoluut noodzakelijk. Hetzelfde geldt voor geavanceerd, op voorwaarden gebaseerd zoeken.
 • Er kunnen zich nog andere behoeften voordoen, zoals het extraheren of comprimeren van archieven.
Olga Weis
Auteur
Ik ben een internationaal gecertificeerde Freelance Technisch Auteur/Embedded Systeemontwikkelaar. Ik heb korte tijd computerwetenschappen gestudeerd voordat ik een carrière in freelance softwareontwikkeling begon. Mijn expertise strekt zich uit tot de ontwikkeling van Mac- en iOS-apps. Ik heb veel gewerkt met… Volledige bio