Hoe zet ik mijn Mac terug naar een eerdere datum?

Ik heb per ongeluk een aantal belangrijke bestanden verwijderd en wil mijn Mac terugzetten naar een datum voor de verwijdering. Weet iemand hoe dit werkt? Ik heb geen Time Machine-back-up, dus zoek een andere oplossing.

Je kan je Mac niet zomaar terugzetten naar een eerdere datum zonder een Time Machine-back-up. Als je geen Time Machine hebt benut, ben je eigenlijk behoorlijk beperkt in je opties. Het idee dat je je systeem even terugdraait zoals je dat op sommige Windows machines kan doen, bestaat niet echt.

Je enige optie nu is data recovery tools gebruiken. ‘Disk Drill for Mac’ wordt vaak aangeraden. Zorgt ervoor dat het misschien je verloren bestanden kan terughalen. Maar eerlijk gezegd, die tool werkt ook niet altijd perfect. Kan soms bestanden niet vinden of raakt ze beschadigd terug. Bovendien kost het geld. Kijk maar eens op deze site voor meer opties: Artikel om de beste data herstel software voor macos gebruikers te kiezen.

Hou er wel rekening mee dat veel van deze software betaald is en niet altijd 100% resultaat geeft. Doe voortaan regelmatig back-ups, want zonder dat ben je nogal aan het rommelen in het donker.

Je bent in een lastige situatie zonder Time Machine-back-up. De beste optie om je Mac terug te zetten naar een eerdere datum zonder een back-up is helaas beperkt, omdat macOS standaard geen functie heeft om dit zonder een Time Machine-back-up te doen. Maar er zijn andere manieren om je bestanden terug te krijgen. Een veelgebruikte en effectieve methode is door gebruik te maken van data recovery software. Een populaire keuze hiervoor is Disk Drill.

Disk Drill gebruiken voor data-herstel:

 1. Download Disk Drill:
  Bezoek deze link om Disk Drill voor Mac gebruikers te downloaden: Download Disk Drill voor Mac gebruikers hier.

 2. Installatie:
  Zodra de download voltooid is, open je het installatiebestand en volg je de instructies om het programma te installeren.

 3. Start Disk Drill:
  Na de installatie, open Disk Drill. Je krijgt mogelijk een melding dat je adminrechten moet geven aan de applicatie zodat het diep in je systeem kan zoeken naar verwijderde bestanden.

 4. Selecteer je Schijf:
  Kies de schijf of partitie waar je de bestanden vanaf hebt verwijderd. Disk Drill scant deze voor verloren data.

 5. Scan de Schijf:
  Klik op ‘Recover’ om het scanproces te starten. Dit kan enige tijd duren, afhankelijk van de grootte van je schijf en de hoeveelheid data.

 6. Review en Herstel:
  Na de scan krijg je een overzicht van de herstelbare bestanden. Blader door de lijst, en selecteer de bestanden die je wilt herstellen. Klik vervolgens op ‘Recover’.

 7. Bewaar de Bestanden:
  Disk Drill zal vragen waar je deze herstelde bestanden wilt opslaan. Het is het beste om ze op een andere schijf of locatie op te slaan dan waar ze werden verwijderd om overschrijving te voorkomen.

Let op: Door veel gebruik van de schijf na het verwijderen van de bestanden kunnen deze permanent overschreven zijn. Daarom is het belangrijk om zo min mogelijk activiteiten op je Mac te doen totdat je het herstel hebt uitgevoerd.

Als je liever niet meteen software van derden wilt gebruiken, zijn er nog andere methoden:

Prullenbak Controleren:
Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar soms worden verwijderde bestanden naar de prullenbak verplaatst. Open de Prullenbak op je bureaublad en kijk of de bestanden daar toevallig nog zijn. Als ze er zijn, kun je ze simpelweg rechter muis klikken en ‘Terugzetten’ selecteren.

iCloud of Andere Back-Up Services:
Controleer of je bestanden wellicht automatisch zijn gesynchroniseerd met iCloud of een andere back-up service die je gebruikt (Dropbox, Google Drive, enz.). Soms kan een versie van je bestand op deze plaformen beschikbaar zijn en eenvoudiger te herstellen.

Terminal gebruiken voor Gevorderden:
Dit is een meer technische benadering die niet altijd succes gegarandeerd biedt, maar je kunt proberen verwijderde bestanden te herstellen via Terminal commands. Dit vereist echter enige kennis van command-line tools en is niet zonder risico’s.

sudo fsck_hfs -fy /dev/diskXsY

Wees hier voorzichtig mee, verkeerd gebruik van het Terminal kan tot andere problemen leiden.

Conclusie:
Terugzetten van je Mac naar een eerdere datum zonder Time Machine is technisch gezien niet mogelijk, maar met behulp van Disk Drill of andere bovengenoemde methoden, is er een goede kans dat je de verwijderde bestanden kunt terughalen. Zorg in de toekomst voor regelmatige back-ups, bijvoorbeeld met Time Machine, om deze situaties te voorkomen.

Zonder een Time Machine-back-up is het lastig om je Mac terug te zetten naar een eerdere datum. Maar er zijn nog steeds opties om je bestanden terug te krijgen.

Een mogelijkheid is gebruik te maken van herstelsoftware zoals Disk Drill. Deze tool kan helpen bij het terughalen van verwijderde bestanden, zelfs als ze niet meer in de Prullenbak staan. Disk Drill werkt door je schijf te scannen op verloren gegevens en biedt dan de optie om ze te herstellen. Je kunt een onafhankelijke beoordeling van Disk Drill vinden op deze site: Disk Drill for Mac Review - In a League of Its Own (2024)

Het is wel belangrijk om nu zo min mogelijk activiteiten op je Mac te doen, aangezien nieuwe data de oude verloren data kan overschrijven en daardoor herstellen moeilijker maakt.

Hopelijk krijg je je bestanden terug!