Hoe herstel ik verwijderde bestanden op Mac?

Per ongeluk belangrijke bestanden op mijn Mac verwijderd. Gezocht in prullenbak, niks gevonden. Zijn er manieren om deze terug te halen? Het zijn werkbestanden, dus ik heb ze echt nodig.

Echt balen zeg, maar je bent waarschijnlijk je bestanden echt kwijt. De prullenbak is leeg, dus je opties worden minder. En ja, er zijn tools zoals Disk Drill for Mac, maar verwacht geen wonderen. Het kan je data soms terughalen, maar op magische wijze alles herstellen doet het ook weer niet. Bovendien, het is niet gratis en de interface kan best verwarrend zijn.

Veel van die tools zijn gewoon marketingpraatjes en bieden een middelmatige oplossing. Je zou Top 10 Best Data Recovery Software for Mac (Including FREE) kunnen bekijken, daar staan verschillende opties op. Maar als je echt belangrijke werkbestanden kwijt bent, zit je waarschijnlijk met de gebakken peren. Een dure les om een goeie back-up te maken.

Speel met fire en bereid je voor op teleurstellingen.

Echt balen man… Heb je wel eens Disk Drill for Mac geprobeerd? Het kan soms wat rommelig zijn en geeft niet 100% garantie, maar kan je misschien helpen. Heb zelf ooit wat bestanden hiermee terug gekregn. Helaas kost het meestal wel wat (€), en weet je niet altijd zeker of het gaat werken. Succes!

Tja, dat kan flink balen zijn. Maar er zijn zeker opties! Als de bestanden niet meer in de prullenbak zitten, zijn ze waarschijnlijk nog niet echt verdwenen, alleen onvindbaar voor je normale systeem.

 1. Time Machine: Heb je toevallig een backup via Time Machine? Dan kun je makkelijk je bestanden terughalen, als de backup recent genoeg is.
 2. Disk Drill: Dit programma heeft me meerdere keren gered. Het kan zelfs verwijderde bestanden terughalen als ze al weg zijn uit de prullenbak. De kans dat je je werkbestanden terugkrijgt is vrij groot. Kijk eens naar deze onafhankelijke review voor meer details: Independent Disk Drill Review.
 3. Terminal: Voor de durvers onder ons, soms kun je via de Terminal nog gegevens vinden in verloren sectoren van je harde schijf. Dit kan echter ingewikkeld zijn als je niet precies weet waar je mee bezig bent.

Hopelijk lukt het je!

Als je bestanden per ongeluk hebt verwijderd van je Mac en ze niet kunt vinden in de Prullenbak, zijn er nog steeds verschillende manieren waarop je ze mogelijk kunt terughalen. Hier zijn een paar methoden die je kunt proberen:

1. Gebruiken van Time Machine-back-ups

Als je de Time Machine-back-upservice van Apple gebruikt, kun je proberen je bestanden terug te halen vanaf een eerdere back-up.
Hier’s hoe:

 1. Open Finder.
 2. Ga naar de map waar de verwijderde bestanden zich oorspronkelijk bevonden.
 3. Open Time Machine door op het Time Machine-icoontje in de menu bar te klikken en “Enter Time Machine” te selecteren.
 4. Gebruik de tijdlijn aan de rechterkant om terug te gaan naar een tijdstip voordat je de bestanden hebt verwijderd.
 5. Zoek het bestand en klik op “Herstel”.

2. Gebruiken van een dataherstelsoftware

Als je geen back-up hebt gemaakt met Time Machine, kan dataherstelsoftware je volgende hoop zijn. Eén van de beste tools voor Mac-gebruikers is Disk Drill.

Installatie van Disk Drill om verwijderde bestanden te herstellen:

 1. Ga naar Disk Drill voor Mac downloaden en download de applicatie.
 2. Installeer het op je Mac en open de software.
 3. Selecteer de schijf waar je bestanden zich bevonden voordat je ze verwijderde.
 4. Begin met de scan. Disk Drill zal je verloren bestanden opsporen.
 5. Zodra de scan klaar is, blader door de lijst met gevonden bestanden en selecteer wat je wilt herstellen.
 6. Klik op de “Herstel”-knop en kies een opslaglocatie waar je de bestanden wilt opslaan.

3. Vergeet niet om systemactherstel te proberen:

Soms kan je een besturingssysteem terugdraaien naar een eerdere staat waardoor je de verloren bestanden herstelt. Let wel op: dit kan systeeminstellingen en andere zaken beïnvloeden.

 1. Ga naar Systeemvoorkeuren.
 2. Kies “Time Machine”.
 3. Selecteer “Systeem terugzetten vanuit back-up” en volg de instructies.

4. Systeem caches en tijdelijke bestanden:

In sommige gevallen staan verwijderde items mogelijk nog in de systeem caches of tijdelijke bestanden. Het kunnen langdradige technische stappen worden, dus zorg ervoor dat je precies weet wat je aan het doen bent.

 1. Open “Terminal”.
 2. Gebruik een zoekopdracht zoals sudo find /private/var/ -name "<bestandsnaam>".
 3. Repareer en verplaats gevonden bestanden naar gebruikersmap.

Tips om in de toekomst data verlies te voorkomen:

 • Blijf regelmatig back-ups maken met Time Machine of een andere back-upoplossing. Dit is de makkelijkste manier om gegevensverlies te voorkomen.
 • Overweeg ook het gebruik van cloudopslagoplossingen voor belangrijke bestanden.

Als jij specifieke software hebt gebruikt voor je werkbestanden (zoals Adobe applicaties of specifieke werktools), check dan of deze programma’s niet zelf ook tijdelijke herstelbestanden hebben.

Hopelijk heb je succes met één van deze methoden. Veel succes met het terughalen van je belangrijke werkbestanden!